Dornier Wal Documentation Center
menu
   Home
   News
   Films
   Photos
   Contact
   Impressum
   Links
 
 
   Chinese
Chinese
   Deutsch
Deutsch
   Español
Español
Nederlands
   Italiano
Italiano
   Farsi
Farsi
Indonesian
   Français
Francais
   Norsk
Norsk
   Japanese
Japanese
   English
English
Português
   Russian
Russian
   Tagalog
Filipino
United Arab Emirates
 
Greensilver

visit Greensilver

 
     
 

Boekbespreking: Dornier Wal a Light coming over the Sea (Part 1)

                                                    
In 2005 is in Florence het boek Dornier Wal a Light coming over the Sea verschenen over de internationale geschiedenis van de Dornier Wal vliegboot. Vanuit zijn ervaring met de ontwikkeling van zeevliegtuigen in de Eerste Wereldoorlog is deze unieke vliegboot door Claude Dornier, een nauwe medewerker van Graaf Zeppelin, ontworpen. Daar de vliegboot in 1919 o.g.v. het Verdrag van Versailles en vanwege de inspecties van Geallieerde wapeninspecteurs niet in Duitsland gebouwd mocht worden, werd uitgeweken naar Italië waardoor een tot dan toe ongekende internationalisatie mogelijk werd. Hoewel de reuze Do X Dornier’s bekendste vliegtuig is, kan verdedigd worden dat de Dornier Wal vliegboot dankzij de eigenschappen van de vliegboot, de talrijke historische vluchten en de internationalisatie van de productie de naam van Dornier wereldbekend gemaakt heeft. De eerste 130 vliegboten werden in de eerste succesvolle luchtvaart Joint Venture ter wereld in het badplaatsje Marina di Pisa in Toscane gebouwd.

 
 
cortess boek vliegboot
 
 

De officiële presentatie van het boek “Dornier Wal a Light coming over the Sea”.
Aanbieding van het eerste exemplaar aan Gravin Maria Fede Caproni di Taliedo–Armani in het Museum Gianni Caproni in Trento (Italië) op 19 juni 2005. Tot de belangrijke pioniersvluchten die in het boek uitgebreid beschreven worden zijn natuurlijk de expeditie van Roald Amundsen naar de Noordpool in 1925, de vlucht van Ramon Franco naar Buenos Aires in 1926, de nachtvlucht van de Portugees Sarmento de Beires over de Zuidatlantische Oceaan in 1927, de groepsvlucht van drie door Aviolanda geproduceerde vliegboten van de Marine Luchtvaartdienst naar Nederlands OostIndie. In deze periode werd in de Gordel van Smaragd dankzij de Dornier Wal het concept van de ogen der vloot ontwikkelden bovendien de basis gelegd van de internationale faam die de Marineluchtvaartdienst in de 90-jaren van zijn bestaan opgebouwd heeft.

 
 
boek vliegboot
 
 

De in Marina di Pisa gebouwde Wal N 25 voor Amundsen, welke in 1930 in dienst van de DVS (Deutsche Verkehrsflieger Schule)  door Wolfgang von Gronau gebruikt is voor zijn vlucht naar Noord Amerika. Prominent worden de vluchten van Wolfgang von Gronau  van het eiland Sylt naar Groenland, Amerika en in 110 dagen om de wereld beschreven. Voor het eerst wordt in het Engels beschreven, hoe ook de Duitse – democratische ­- overheid onmiddellijk vanaf het opleggen van de keiharde bepalingen van het Verdrag van Versailles (1919) probeerde onder deze bepalingen uit te komen. Bovendien wordt de avontuurlijke Postdienst van de Luft Hansa over de Zuidatlantische Oceaan beschreven, waarbij de vliegboten met zeer primitieve navigatiemiddelen om op te tanken de katapultschepen in de eindeloze oceaan moesten vinden. Ook de met legenden omgeven en geheimzinnige expeditie van het met twee Dornier Walvliegboten uitgeruste katapultschip Schwabenland in 1938/39  naar Antarctica wordt beschreven.

 
agenda